Je to doslova výživná bomba v míse, z toho co dům dál. Původní buddha bowl byla velká mísa všeho co vesničané měli k dispozici a mohli si dovolit sdílet.
Budhha bowl neboli super bowl, tvořím tím způsobem, abych pokryla všechny zásadní skupiny potravin tak, aby v jídle byl pokaždé zdroj bílkovin, zdravé tuky, pečená nebo syrová sezónní zelenina, listová zelenina a nějaký dip. Pak je tohle jídlo opravdu nutričně vyvážené a chutné.
BÍLKOVINAMI NABITÁ BUDDHA BOWL
• 2 hrnky uvařené pohanky
• 250 g uvařených černých fazolí
• 1 menší cibule
• ½ lžičky římského kmínu
• ⅓ lžičky chilli
• 1 lžíce oleje za studena lisovaného např. olivový
• 100 g tempehu nakrájeného na kostky
• 1 středně velká mrkev nakrájená na jemné plátky
• ¼ hlávky zelí nakrájeného na jemné plátky
• 5 lžic zakysané sójové smetany či jogurt
• čerstvý koriandr nebo petržel
• 1 lžíce konopných semínek
Mrkev zakápněte extra panenským olivovým olejem, podle chuti osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem a promíchejte, aby byla dobře pokrytá, pak ji upečte při 200 °C cca 15 – 30 minut nebo až bude měkká a zlatá.
Na rozehřáté pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme římský kmín, chilli a fazole. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Na pánvi opražíme také plátky tempehu. Do misek rozdělíme pohanku, fazole, tempeh a čerstvou zeleninu. Ozdobíme zakysanou smetanou, koriandrem a posypeme semínky.