Červená čočka s rajčaty

Vliv červené čočky na naše zdraví

Tento druh čočky se prodává bez slupky a zároveň je uvnitř spíše oranžový než červený. Velmi rychle se uvaří (cca. 10 minut), a protože nemá slupku, je velice dobře stravitelná. Vařením ovšem svoji jasnou barvu ztrácí, proto ji můžeme dobarvovat kurkumou.

Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B-6. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě. Škroby obsažené v luštěninách se (díky obsahu vlákniny) pomalu vstřebávají a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky.

Červená čočka se výborně hodí jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka.

Ingredience

  • 50 g domácího sádla nebo přepuštěného másla (Ghí)
  • 1 velká cibule
  • 720 g zavařené rajčata přes zimní období a přes léto čerstvá rajčata
  • 500 g červená čočka
  • 2 lžíce Tamari (sojová omáčka – doporučují z ContryLife)
  • 5 stroužku česneku
  • 7 cm dlouhé řasy Combe
  • 125 g baby špenátu
  • Provensalské koření, himalajská sůl, kurkumu

Postup

  1. Ve větší pánvi rozehřejeme domácí máslo a nejprve osmáhneme cibuli.
  2. Přidáme rajčata a omytou červenou čočku k cibuli.
  3. Přilijeme pro začátek 2 dl vody, podle potřeby můžeme poté, během dušení, vodu postupně přidávat. K směsi přidáme řasu combe a 2 lžíce Tamari omáčky.
  4. Dusíme 9 minut a poté přidáme prolisovaný česnek, koření a himalajskou sůl.
  5. Necháme 3 minuty dusit.
  6. Hotovou směs servírujeme na baby špenátu

červená čočka s rajčaty