Jáhlová kaše

500 g syrových jáhel
1 l rostlinného nápoje – mandlový (neslazený)
500 g strouhaných jablek
100 g nakrájených vlašských ořechů
100 g nakrájených mandlí
50 g másla / pro vegany – ořechové máslo (mandlové, kešu, z vlašských ořechů)
2 lžíce medu
2 lžičky skořice nebo vanilkový lusk
fíky čerstvé nebo sušené na dozdobení

Postup

Jáhly spaříme horkou vodou. Následně smícháme s rostlinný nápojem a dáme pozvolna vařit přibližně 15 minut.

Poté přidáme do směsi máslo, nastrouhaná jablka, nakrájené ořechy, med, skořici a za stálého míchání vaříme dokud směs nezhoustne.

Kaši dozdobte ořechy a fíky (dle sezónnosti můžete v létě přidávat bobulkovité ovoce, na podzim švestky či hrušky a v zimě sušené ovoce).

Místo mandlového nápoje lze použít i jiný rostlinný nápoj či čerstvé farmářské mléko.

Vychladlou kaši, která vám zbyde, dejte do sklenic a uschovejte v lednici a můžete si ji každý den odebrat a ohřát na pánvi. Tímto máte na ráno připravenou rychlou kaši místo instantní, která není vhodná v rámci zdravé snídaně.


Fíky mají nejvyšší obsah minerálních látek ze všech běžných druhů ovoce. Díky tomu vám dodají nezanedbatelné množství minerálů důležitých pro tvorbu kostí, výživu krve a ochranu srdce – vápníku, železa, hořčíku, manganu a draslíku.

Čerstvé fíky se rychle kazí, proto by se měly zkonzumovat asi do jednoho týdne od sklizně.
Naopak sušené fíky vydrží velmi dlouho, a navíc se v nich se snižováním obsahu vody koncentruje více živin.

Další blahodárný obsah živin fíku je vitamín B6, vlákninu, rostlinné steroly, polyfenoly a ficin.