Jahodový cheesecake

Začíná sezóna jahod – čas Cheesecaků s jahodami a celozrnným korpusem. 🍓🌱🍓

KORPUS:
80 g másla
50 g třtinového cukru
90 g špaldové celozrnné mouky
50 g mletých mandlí
1 lžička mleté skořice
nastrouhaná kůra z 1 citronu

NÁPLŇ:
620 g čerstvého krémového sýru, já jsem použila žervé
120 g pomletého třtinového cukru
130 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
150 g jahod
3 vejce

Připravíme si korpus tak, že smícháme všechny ingredience na korpus kromě másla. Připravenou směs zalijeme rozpuštěným máslem.
Rukama vypracujeme hutnější drobenku a tu vysypeme do pečicím papírem vyložené dortové formy (o průměru cca 20 cm). Drobenku rozprostřeme po celém dnu formy a pořádně ji umačkáme. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova, asi 15 min.

Krémový sýr, cukr a vejce promícháme. Nešleháme, aby se do směsi nedostal vzduch. Až se vše spojí, vmícháme smetanu a rozdělíme vzniklou krémovou náplň na dvě části. Do jedné z částí vmícháme jahody, které předem rozmačkáme.
Do formy na korpus nalijeme 1/3 bílé části krému, do druhé vrstvy 1/3 jahodové části a tento postup opakujeme, až bude ve formě všechna náplň. Potom vložíme formu do trouby předehřáté na 175 °C.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 115 °C a pečeme ještě asi 50 min.

Cheesecake je hotový, když okraje jsou pevné a střed se mírně třepe.
Hotový cheesecake dozdobíme jahodami a mátou.