Jak na jaře zpestřit Váš jídelníček?

Nasbírejte mladé listy pampelišky.

Pampeliška je po staletí známá jako diuretikum. Staří bylinkáři si jí vážili pro její schopnost čistit krev a stimulovat střeva a ledviny. Začátek jara se trhají mladé bělavé listy pampelišky, které ještě neobsahují hořké mléko, podobně jako mladé listy hlávkového salátu.

Doporučuji využít tento zázrak přírody do salátu, smoothie a polévek.

Jarní salát

Ingredience

  • Uvařené fazole
  • Pampeliškové mladé listy
  • Ředkvičky
  • Kedlubny
  • Medvědí česnek
  • Citrón
  • Konopný olej
  • Konopná semínka
  • Sůl, čerstvě mletý pepř

Příprava

  1.  Omyjeme a nakrájíme pampeliškové listy, ředkvičky,kedluben, medvědí česnek a vložíme vše do mísy.
  2. Zeleninu zalijeme konopným olejem, posypeme konopnými semínky a přidáme uvařené fazole dle libosti.
  3. Na závěr ochutíme šťávou z citrónu, pepřem a solí.

 

Smoothie s pampeliškou

Ingredience

  • 100 g hrušky
  • 100 g ananasu
  • lžíce konopných semínek
  • hrst pampeliškových listů

Postup

  1. Ovoce a pampeliškové listy důkladně umyjeme, očistíme a vložíme do mixéru.
  2. Přidáme trošku vody.
  3. Důkladně rozmixujeme a pokud možno, ihned spotřebujeme.

Salát s pampeliškových mladých listů

Na zálivku budeme potřebovat:

  • 1 dcl vody
  • 1 lžička medu
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1,5 lžíce hořčice bez konzervantů
  • půl malého citrónu

Postup

  1. Do misky vložíme 1 dcl vody a smícháme med, vylisovaný česnek, hořčici, vymačkaný citrón a vše důkladně rozmícháme.
  2. Na závěr vložíme do zálivky umytých 40 g pampeliškových listů.