uklidňuje nervovou soustavu, a proto pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice
je mírně močopudný
pomáhá zvyšovat tvorbu mléka
Koprová omáčka
1 velký brambor
1,5 kg cukety
100 g jáhel
1 velká cibule
2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
libeček, tymián, sůl, pepř
200 g smetany ke šlehání
kopr
Postup
Cuketu a brambory očistíme , oškrábeme a nakrájíme na větší kostky. Vezmeme jáhly a necháte je spařit.
Očistíme cibuli a nakrájíme na plátky, dáme do hrnce s přepuštěným máslem a osmahneme do zlatova. Pak přidáme k cibuli brambor, cuketu a spařené jáhly.
Zalijeme směs vodou, aby zelenina byla ponořená. Necháme 10 – 15 minut vařit do měkka.
Jakmile směs bude měkká stáhneme ji z ohně, přidáme libeček, sůl, pepř a necháme vychladnout. Rozmixujeme tyčovým mixerem do hladké omáčky.
Rozmixovanou směs zalijeme smetanou a přidáme kopr.