Koprová omáčka

Kopr

  • Pomáhá při poruchách trávicího traktu
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti nadýmání
  • podporuje trávení
  • uklidňuje nervovou soustavu, a proto pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice
  • je mírně močopudný
  • pomáhá zvyšovat tvorbu mléka

Koprová omáčka

  • 1 velký brambor
  • 1,5 kg cukety
  • 100 g jáhel
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
  • libeček, tymián, sůl, pepř
  • 200 g smetany ke šlehání
  • kopr

Postup

  1. Cuketu a brambory očistíme , oškrábeme a nakrájíme na větší kostky. Vezmeme jáhly a necháte je spařit.
  2.  Očistíme cibuli a nakrájíme na plátky, dáme do hrnce s přepuštěným máslem a osmahneme do zlatova. Pak přidáme k cibuli brambor, cuketu a spařené jáhly.
  3. Zalijeme směs vodou, aby zelenina byla ponořená. Necháme 10 – 15 minut vařit do měkka.
  4. Jakmile směs bude měkká stáhneme ji z ohně, přidáme libeček, sůl, pepř a necháme vychladnout. Rozmixujeme tyčovým mixerem do hladké omáčky.
  5. Rozmixovanou směs zalijeme smetanou a přidáme kopr.
  6. Vaříme 5 – 10 minut.