Máta pro zdravé zažívání

Končí měsíc květen a začíná vykvétat máta peprná neboli Mentha piperita. Tato rostlina má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti. Účinky máty podporují vylučování žluči, trávení, zabraňují nadýmání, tlumí křeče trávicího traktu, jsou osvěžující a působí protizánětlivě. Kromě toho napomáhají rychlejšímu spalování tuků a stimulaci metabolismu.

Máta v kuchyni

Silně aromatická máta se ideálně hodí na ozdobení pokrmů, letních salátů, zmrzlin a koktejlů. Je nepostradatelnou součástí přípravy mochita, míchaných nápojů a čaje.

Jak si připravit Mátový čaj

  • 2 čajové lžičky nasekaných mátových listů
  • 250 ml vroucí vody (vždy u přípravy čajů je lepší variantou použít vodu při teplotě 80-90°C)

Postup

Kousky máty zalijeme horkou vodou a necháme 7 minut odstát.

Přecedíme přes malé sítko či látku a dochutíme citrónem. Dle libosti můžete lístky máty v čaji ponechat a zvýraznit si tak chuť čaje.

Pokud čaj necháme odstát a vychladnout. Můžeme jej přelít do uzavíratelné nádoby a umístit do lednice. Po zachlazení máme osvěžující ledový čaj.

Mátový čaj

Letní voda

  • Přidejte mátu do vody, tím ji příjemně ozvláštní. Určitě znáte kombinaci máty s několika plátky citrónu nebo limetky.
  • Výborná kombinace je s vodním melounem či sezónním ovocem, popř. různými bylinkami z vaší zahrádky.

Pěstování

Máta je výjimečná tím, že má velké množství druhů. Např. máta jablečná, peprná, vodní, citronová, polej, rolní, dlouholistá, čokoládová, banánová, zázvorová a další.

Existuje několik způsobů jak si vlastní mátu vypěstovat. Jako nejvhodnější se ovšem doporučuje použít sazenici, protože lépe docílíme košatosti této unikátní rostliny. Vysazujeme ji do vlhké půdy, rostlinka nemá ráda sucho.

Máta peprná má ráda polostín, kdyby na ní pražilo sluníčko celý den, nejpravděpodobněji jí začnou vysychat a vadnout listy, leckdy i celá rostlinka uhyne. Měla by být také chráněna před větrem. Zeminu je vhodné promíchat s trochou písku, na dně květináče bychom měli udělat drenáž, protože při nutném častém zalévání by se mohlo stát, že mátě začnou zahnívat kořínky. Zaléváme pravidelně, zemina by měla být stále vlhká – ale v žádném případě nesmí být rozbahněná. Pokud plánujeme pěstovat mátu jeden rok, nemá smysl ji hnojit. U víceletých můžeme jim výživu trochu obohatit, ale hnojivo by mělo být hodně rozředěné.

Během pěstování rostlinku pravidelně zastřiháváme. Díky tomu se začne hezky košatit a sklizeň se bude průběžně zvětšovat. Květy, které se objevují v červnu a červenci, odstřiháváme. Jestliže pro ustřižené lístečky nemáme okamžité využití, je užitečné si je usušit. Nejlépe se suší pomalu na nějakém dobře větraném suchém místě, ale lze to urychlit i v troubě – teplota by měla být nastavená na necelých čtyřicet stupňů.

Máta je unikátní rostlina, která se stane nedílnou součástí nejenom Vaší studené kuchyně a pomocníkem při zažívacích problémech.

Foto Mirrin Danish