Mrkvová polévka se zázvorem

Účinky zázvoru na naše zdraví

  • Má silné protizánětlivé účinky a je zároveň silným stimulantem krevního oběhu.
  • Podporuje chuť k jídlu.
  • Pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím.
  • Zmírňuje pálení žáhy a horečku.
  • Dokonale prohřívá celé tělo.
  • Má antioxidační účinky.
  • Co se týče chřipky, tak i zde je skvělou prevencí, ovšem i lékem.
  • Potlačuje dávivý kašel.
  • Je užitečný při nevolnosti vztahující se k těhotenství a chemoterapii.
  • Příjemně palčivá chuť zázvoru vás probere, prohřeje a nastartuje opět do aktivní činnosti.

Ingredience

  • 2 lžíce přepuštěného másla Ghí, lze i použít kokosový olej
  • 1 velká cibule
  • 1 kg mrkve
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 pomeranč
  • Smetana 31 % může být i kokosová smetana
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička Římského kmínu
  • Sůl, čerstvě mletý pepř, koriandr
  • Na dozdobení hrst pražených dýňových semínek a nakrájená pažitka či čerstvý koriandr

Postup

  1. Přepuštěné máslo vložíme do hrnce a rozehřejeme ho na středním stupni.
  2. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a opékáme na přepuštěném másle, dokud cibule nezezlataví.
  3. Přisypeme drcený česnek a strouhaný zázvor, opékáme 1 minutu. Poté přidáme koření a 1 lžičku strouhané pomerančové kůry, restujeme 1 minutu.
  4. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky.
  5. Následně přidáme mrkev do hrnce a zalijeme vodou, cca 1,2 l. Zlehka osolíme a vaříme do měkka, zhruba 20 minut.
  6. Rozmixujeme, vymačkáme šťávu z celého pomeranče a zalijeme smetanou. Necháme 2 minuty povařit.
  7. Hotovou polévku rozlijeme do misek, posypeme praženými semínky a nesekanou pažitkou či koriandrem.