Dýňový salát s ricottou

 Ingredience pro 4 osoby

  • 1 menší dýně hokaido
  • 5 lžic olivového oleje (3 lžíce na pečení dýně, 2 lžíce na zkaramelizování cibulky)
  • hrst dýňových semínek
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 250 g salátu dle vlastního výběru
  • 250 g ricotty
  • himalájská sůl

Dýni omyjeme, vyndáme z ní semínka, nakrájíme ji na měsíčky a rovnoměrně ji rozložíme na plech.

Dýni zalijeme 3mi lžícemi olivového oleje a promícháme.

Pečeme dýni asi 30 až 40 minut, horký vzduch na 200 °C, aby byla měkká a zlatavá.

Než se dýně dopeče, opražíme na pánvi nasucho dýňové semínka, oloupeme si červenou cibulku a nakrájíme ji na plátky.

Na pánvi si rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a nechám cibulku zkaramelizovat. Pravidelně ji mícháme, aby se nám nepřipekla. Jakmile je měkká, přidáme lžíci medu a jemně v ní cibulku promícháme.

Salátové lístky nasypeme do mísy, zakápneme olivovým olejem a přidáme špetku soli. Přidáme upečenou dýni, pak opečenou cibuli a jemně salát promneme mezi prsty.

Hotový salát servírujeme s opečenými dýňovými semínky a ricottou.