Salát z červené řepy

Červená řepa a její účinky na zdraví

Řepa obsahují draslík, vápník, hořčík, železo. Má zásaditý účinek, pomáhá odstraňovat kyselinu močovou z těla. Obsahuje přes 87 % vody. Její užitek je větší, jestliže se jí syrová.

Červená řepa je lékem proti anémií. Řepové listy jsou zvláště bohaté na mangan a jejich obsah železa je hodnotnou živinou pro játra a červené krvinky. Některé studie potvrdily protirakovinný účinek řepy nebo šťávy z ní, a to dokonce i vařené (v dostatečném množství a při pravidelné konzumaci).

S úspěchem se také používá k regulaci menstruačního cyklu, předčasné menopauzy a proti zácpě.

Není však dobré pít hodně šťávy najednou z důvodu trávicích problémů: je lepší kombinovat ji s jinou, např. mrkvovou šťávou a pít ji po doušcích.

Ingredience pro 2 osoby

  • červená řepa 400 g
  • Klíčky 40 g
  • Polníček 100 g
  • Farmářský kozí sýr (může být i ovčí či kravský) 100 g
  • Konopný olej za studena lisovaný 14 g
  • Vlašské ořechy 40 g
  • Sůl, pepř, bylinky (doporučují tymián, majoránku, oregano, bazalku)

Postup

  1. Řepu dáme vařit na cca 45 minut.
  2. Po uvaření necháme řepu vychladnout a následně ji ostrouháme a nakrájíme na plátky nebo kostičky.
  3. K nakrájené řepě přidáme konopný olej, bylinky, sůl, vlašské ořechy, polníček, klíčky a posypeme nakrájeným sýrem.
  4. Tento salát je skvělý na večeři.