Strava podporující zdravou střevní mikrobiologii

Mnohé potraviny jsou prospěšné pro správnou funkci střev, zejména pokud jde o množství živých mikroorganismů. Jíst potraviny bohaté na probiotické mikroorganismy může pomoci vašemu trávicímu systému účinněji fungovat, a tím zároveň přispívat k zdravějšímu imunitnímu systému a celkovému zdraví.

Je pravděpodobné, že Vás v prvé řadě napadne začít více konzumovat jogurty, a i když je to určitě úžasný zdroj dobrých bakterií, není jediný! Existuje široká škála jiných fermentovaných, probiotických potravin, které můžete ve své stravě zahrnout.

Mezi ně patří:

  • kefír
  • kimchi
  • brynza
  • kysané zelí
  • kombucha
  • olivy
  • miso
  • tempeh
  • kokosový jogurt

Abychom se dopracovali ke zdraví prospěšné symbióze s mikroorganismy, je zapotřebí je dobře krmit. Dobře krmit bakterie znamená, že potrava je bohatá na vlákninu, zejména:

  • ovoce
  • zeleninu
  • ořechy, semínka
  • celozrnné obiloviny
  • luštěniny

Pohybová aktivita, pobyt v přírodě, jóga a meditace má také velmi pozitivní vliv na naše mikroorganismy.

Faktory životního stylu poškozující mikrobiom:

Jednoduché cukry, průmyslově zpracované potraviny, rafinované rostlinné oleje, stres, antibiotika, hnojiva, herbicidy, pesticidy, alkohol a příliš velký důraz na hygienu.

Živíme-li ty „špatné bakterie“, které se rychle rozmnožují tak vytlačujeme ty „dobré bakterie“, které napomáhají našemu imunitnímu systému a celkovému zdraví.

Věděli jste, že?

Složení mikrobiomu má dopad na imunitní systém, zánětlivé onemocnění střevní sliznice, dispozice ke vzniku civilizačních onemocnění, úspěšnost hubnutí a dokonce i na náladu

Ke správnému bakteriálnímu osídlení organismu dochází už během přirozeného porodu, na rozdíl od porodu císařským řezem, kdy nedochází k předání mikrobioty od matky.

Dál se vývoj udržuje kojením, přechodem na pevnou stravu a poznáváním okolního světa.

Čím větší rozmanitost mikrobiomu si během dospívání vypěstujeme, tím pozitivnější to bude mít zdravotní vliv.

Připravila jsem pro Vás řecký salát s cizrnou, který podporuje rozvoj mikrobioty.

Budeme potřebovat (pro 2 osoby)

  • 2 šálky vařené cizrny
  • půl salátové okurky, nakrájené
  • 1 šálek listového salátu
  • 1 šálek cherry rajčat
  • půl červené cibule, nakrájené
  • 1 zelená paprika , nakrájená
  • čtvrt šálku vypeckovaných černých oliv
  • čtvrt šálku nakrájeného sýru feta nebo balkánského sýru
  • hrst dýňových semínek
  • čerstvě namletý pepř, himalájská sůl

Postup

Promíchejte cizrnu, okurku, rajčata, cibuli, papriku, dýňová semínka, olivy  a sýr. Pokapejte citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem. Nakonec ochuťte pepřem a solí.