Mákové vánoční raw kuličky

Mák neboli superpotravina Obsahuje 19 % bílkovin, 46% zdraví prospěšného tuku a 22 % sacharidů.  Mák je vyjímečný přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku (cca 1 400 mg na 100 gramů), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku,zinku a fosforu. Navíc podle vědeckých výzkumů...

Celý článek

Růžíčková kapusta s cizrnou

Kapusta je zdroj vitamínu i antioxidační ochrany. Je vynikajícím zdrojem důležitých antioxidantů, a to betakarotenu a vitamínu C. Růžičková kapusta je po brokolici nejbohatší zeleninou na antioxidačně působící vitamin E. Kromě toho kapusta obsahuje železo a vitamín B9, známý také jako kyselina listová. Obě látky příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek v lidském organismu. Netřeba zapomenout ani...

Celý článek

Strava podporující zdravou střevní mikrobiologii

Mnohé potraviny jsou prospěšné pro správnou funkci střev, zejména pokud jde o množství živých mikroorganismů. Jíst potraviny bohaté na probiotické mikroorganismy může pomoci vašemu trávicímu systému účinněji fungovat, a tím zároveň přispívat k zdravějšímu imunitnímu systému a celkovému zdraví. Je pravděpodobné, že Vás v prvé řadě napadne začít více konzumovat jogurty, a i když je...

Celý článek

Švestkové smoothie

Vytvořte si osvěžující švestkové smoothie v teplých dnech. Budeme potřebovat: 4 švestky menší jablko hrst borůvek čtvrt lžičky skořice lžičku lněných semínek Postup: Všechny ingredience vložíme do mixeru a přidáme vodu, podle potřeby led a vše důkladně rozmixujeme. 

Celý článek

Levná, zdravá a rychlá svačinka

Raw tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlou svačinku v práci i při sportování. Vynikají zejména jako zdravý zdroj energie plný živin. Jejich příprava je rychlá, nenáročná a můžete být velmi kreativní při volbě surovin. Základem těchto tyčinek jsou vždy datle, které lze zaměnit fíky. Poté přidáme ořechy, semínka a můžeme chuť oživit sušeným ovocem, kokosem,...

Celý článek

Jak na jaře zpestřit Váš jídelníček?

Nasbírejte mladé listy pampelišky. Pampeliška je po staletí známá jako diuretikum. Staří bylinkáři si jí vážili pro její schopnost čistit krev a stimulovat střeva a ledviny. Začátek jara se trhají mladé bělavé listy pampelišky, které ještě neobsahují hořké mléko, podobně jako mladé listy hlávkového salátu. Doporučuji využít tento zázrak přírody do salátu, smoothie a polévek....

Celý článek

Mrkvová polévka se zázvorem

Účinky zázvoru na naše zdraví Má silné protizánětlivé účinky a je zároveň silným stimulantem krevního oběhu. Podporuje chuť k jídlu. Pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím. Zmírňuje pálení žáhy a horečku. Dokonale prohřívá celé tělo. Má antioxidační účinky. Co se týče chřipky, tak i zde je skvělou prevencí, ovšem i lékem. Potlačuje dávivý kašel. Je...

Celý článek

Brokolice s tofu

Ingredience 2 lžíce přepuštěné másla 1 pórek 1 brokolice tofu jedno balení 1,5 lžíce Sojová omáčka Countrylife sůl, pepř, bylinky dle chuti a libosti Postup 1. Nakrájíme pórek na plátky a necháme na pánvi s přepuštěným máslem zezlatovět. 2. Nakrájenou brokolici, tofu a sojovou omáčku přidáme k pórku a restujeme zhruba 10 minut. 3. Poté...

Celý článek

Červená čočka s rajčaty

Vliv červené čočky na naše zdraví Tento druh čočky se prodává bez slupky a zároveň je uvnitř spíše oranžový než červený. Velmi rychle se uvaří (cca. 10 minut), a protože nemá slupku, je velice dobře stravitelná. Vařením ovšem svoji jasnou barvu ztrácí, proto ji můžeme dobarvovat kurkumou. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu,...

Celý článek

Salát z červené řepy

Červená řepa a její účinky na zdraví Řepa obsahují draslík, vápník, hořčík, železo. Má zásaditý účinek, pomáhá odstraňovat kyselinu močovou z těla. Obsahuje přes 87 % vody. Její užitek je větší, jestliže se jí syrová. Červená řepa je lékem proti anémií. Řepové listy jsou zvláště bohaté na mangan a jejich obsah železa je hodnotnou živinou...

Celý článek

Proč si nechat vytvořit Výživový plán na míru?

Každý výživový plán je vytvořený individuálně, dle potřeb a možností daného klienta. Je potřeba vytvořit jídelníček tak, abyste měli dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů, které Vám dodají potřebnou výživu na základě Vaší dennodenní činnosti. Individuální přístup je velmi důležitou složkou mé práce, jelikož každý člověk je jiný a každému sedí jiný stravovací režim,...

Celý článek

Pečená mrkev s dýní a cuketou

Mrkev je zlatým dolem výživných látek. Obsahuje obrovské množství beta-karotenu a nemalé množství vlákniny. Častým konzumováním mrkve  lze získat určitou ochranu před vznikem srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, nemoci kůže a očí, před problémy se zácpou a vysokou hladinou škodlivého cholesterolu. Jak využít maximum? Organismus lépe vstřebává beta-karoten z uvařené mrkve, pokud se do ní...

Celý článek

Koprová omáčka

Kopr Pomáhá při poruchách trávicího traktu podporuje chuť k jídlu působí proti nadýmání podporuje trávení uklidňuje nervovou soustavu, a proto pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice je mírně močopudný pomáhá zvyšovat tvorbu mléka Koprová omáčka 1 velký brambor 1,5 kg cukety 100 g jáhel 1 velká cibule 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje libeček,...

Celý článek

Pečený patizon s tofu

Účinky patizonu na zdraví Patizony jsou plné vitamínů a minerálů, které mají příznivé účinky na naše tělo. Zejména jsou bohaté na železo či draslík a specifické na patizonu je, že má velmi nízký obsah sodíku. To jej předurčuje jako velmi dobrou složku potravy pro lidi trpící srdečně-cévními problémy, nebo onemocněními ledvin. Dobrým pomocníkem je patizon...

Celý článek

Ranní jóga nastartuje tělo a dostane mysl do pohody.

Ranní jóga Vám může zabrat pouze 15 minut Vašeho času, přesto načerpáte spoustu energie na celý den a naladíte svou mysl do pozitivního a uklidňujícího stavu. A kdo ví, třeba z pouhých 15 minut se časem stane hodina zdravého pohybu pro Vaše tělo i mysl. A jak se správně stravovat před cvičením? Krátká upoutávka viz. níže. ...

Celý článek

Banánová kaše

Mezi mé oblíbené snídaně patří banánová kaše, kterou si připravíte během 5 minut a načerpáme energie na celé dopoledne. Banány Obsahují vitamin B6 a malé množství tryptofanu, látky, která podporuje psychické uvolnění. Toto ovoce může zároveň organismus chránit před srdečními onemocněními, mrtvicí a určitými obtížemi trávicího traktu. Tepelnou úpravou banánů se částečně ničí vitamin B6, takže...

Celý článek

Letní smoothie

Připravila jsem pro Vás dvě varianty letního smoothie, které Vás nejen osvěží, ale dodají Vám i mnoho cenných látek. První varianta 100 g banánu 50 g malin 50 g višní 10 g baby špenátu (malá hrstka) 15 g loupaných mandlí 15 g góji (kustovnice čínská) Druhá varianta 100 g ananasu 50 g borůvek 80 g broskve 10...

Celý článek
salát

Pestrý salát

Jelikož je teď aktuálně období pro hlávkový salát a kedlubny, zvolila jsem tuto variantu spolu s ředkvičkami a vytvořila pro Vás pestrý salát plný vitamínů a minerálů. Hlávkový salát obsahuje až 94 % vody a je velmi bohatý na vitamíny A, B1, B2, C a hlavně kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje fosfor, vápník, hořčík a...

Celý článek

Máta pro zdravé zažívání

Končí měsíc květen a začíná vykvétat máta peprná neboli Mentha piperita. Tato rostlina má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti. Účinky máty podporují vylučování žluči, trávení, zabraňují nadýmání, tlumí křeče trávicího traktu, jsou osvěžující a působí protizánětlivě. Kromě toho napomáhají rychlejšímu spalování tuků a stimulaci metabolismu. Máta v...

Celý článek