Vítám Vás na svém blogu,

ráda se s Vámi podělím o nejrůznější recepty či články a to nejen z oblasti zdravého stravování.

Všechny mé recepty jsou převážně rostlinného původu, i když část z nich obsahuje maso a ryby, které mnozí čas od času potřebujeme.

Měli bychom co největší míře jíst čerstvé suroviny v jejich přirozeném stavu a podle sozónosti. 

Buddha bowl

Je to doslova výživná bomba v míse, z toho co dům dál. Původní buddha bowl byla velká mísa všeho co vesničané měli k dispozici a mohli si dovolit sdílet. Budhha bowl neboli super bowl, tvořím tím způsobem, abych pokryla všechny zásadní skupiny potravin tak, aby v jídle byl pokaždé zdroj bílkovin, zdravé tuky, pečená nebo syrová sezónní zelenina, listová zelenina...

Celý článek

Jáhlová kaše

500 g syrových jáhel1 l rostlinného nápoje – mandlový (neslazený)500 g strouhaných jablek 100 g nakrájených vlašských ořechů100 g nakrájených mandlí 50 g másla / pro vegany – ořechové máslo (mandlové, kešu, z vlašských ořechů)2 lžíce medu 2 lžičky skořice nebo vanilkový luskfíky čerstvé nebo sušené na dozdobení Postup Jáhly spaříme horkou vodou. Následně smícháme s rostlinný nápojem a dáme...

Celý článek

Jahodový cheesecake

Začíná sezóna jahod – čas Cheesecaků s jahodami a celozrnným korpusem. 🍓🌱🍓 KORPUS:80 g másla50 g třtinového cukru90 g špaldové celozrnné mouky50 g mletých mandlí1 lžička mleté skořicenastrouhaná kůra z 1 citronu NÁPLŇ:620 g čerstvého krémového sýru, já jsem použila žervé120 g pomletého třtinového cukru130 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)150 g jahod3 vejce Připravíme si korpus...

Celý článek

Batáty s cizrnou

Ingredience pro 1 osobu 180 g uvařené cizrny ½ červené cibule 80 g batátů nakrájených na 2cm kostičky 150 g rajčat nakrájených na čtvrtky 80 g cukety nakrájené na 2cm kostičky 1 stroužek česneku 1 lžíce olivového oleje virgin bazalka, majoránka, kurkuma, římský kmín,himalájská sůl, pepř Postup Na pánvi, na středním ohni rozehřejeme olivový olej. Vmícháme cibuli s česnekem a opékáme...

Celý článek

Banánovo-tvarohové palačinky

Ingredience pro 2 osoby 1 zralý rozmačkaný banán 2 lžíce tučného tvarohu 25 g rozemletého lněného semínka 2 vejce 1 lžíce javorového sirupu 1 lžička mleté skořice špetka soli 3 lžíce kokosového oleje Podáváme se sezonním ovocem Postup V míse smícháme všechny ingredience kromě kokosového oleje a důkladně promícháme, dokud nedosáhneme hladké konzistence. Rozpustíme trochu kokosového...

Celý článek

Salát z červené řepy

Červená řepa a její účinky na zdraví Řepa obsahují draslík, vápník, hořčík, železo. Má zásaditý účinek, pomáhá odstraňovat kyselinu močovou z těla. Obsahuje přes 87 % vody. Její užitek je větší, jestliže se jí syrová. Červená řepa je lékem proti anémií. Řepové listy jsou zvláště bohaté na mangan a jejich obsah železa je hodnotnou živinou pro játra a červené krvinky. Některé...

Celý článek

Mákové vánoční raw kuličky

Mák neboli superpotravina Obsahuje 19 % bílkovin, 46% zdraví prospěšného tuku a 22 % sacharidů.  Mák je vyjímečný přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku (cca 1 400 mg na 100 gramů), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku,zinku a fosforu. Navíc podle vědeckých výzkumů naše tělo vápník z rostlinných zdrojů...

Celý článek

Růžíčková kapusta s cizrnou

Kapusta je zdroj vitamínu i antioxidační ochrany. Je vynikajícím zdrojem důležitých antioxidantů, a to betakarotenu a vitamínu C. Růžičková kapusta je po brokolici nejbohatší zeleninou na antioxidačně působící vitamin E. Kromě toho kapusta obsahuje železo a vitamín B9, známý také jako kyselina listová. Obě látky příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek v lidském organismu. Netřeba zapomenout ani na vápník, právě kapusta ho obsahuje nejvíce ze...

Celý článek

Švestkové smoothie

Vytvořte si osvěžující švestkové smoothie v teplých dnech. Budeme potřebovat: 4 švestky menší jablko hrst borůvek čtvrt lžičky skořice lžičku lněných semínek Postup: Všechny ingredience vložíme do mixeru a přidáme vodu, podle potřeby led a vše důkladně rozmixujeme. 

Celý článek

Levná, zdravá a rychlá svačinka

Raw tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlou svačinku v práci i při sportování. Vynikají zejména jako zdravý zdroj energie plný živin. Jejich příprava je rychlá, nenáročná a můžete být velmi kreativní při volbě surovin. Základem těchto tyčinek jsou vždy datle, které lze zaměnit fíky. Poté přidáme ořechy, semínka a můžeme chuť oživit sušeným ovocem, kokosem, raw kakaem, kakaovými boby,...

Celý článek

Jak na jaře zpestřit Váš jídelníček?

Nasbírejte mladé listy pampelišky. Pampeliška je po staletí známá jako diuretikum. Staří bylinkáři si jí vážili pro její schopnost čistit krev a stimulovat střeva a ledviny. Začátek jara se trhají mladé bělavé listy pampelišky, které ještě neobsahují hořké mléko, podobně jako mladé listy hlávkového salátu. Doporučuji využít tento zázrak přírody do salátu, smoothie a polévek. Jarní salát Ingredience Uvařené fazole...

Celý článek

Mrkvová polévka se zázvorem

Účinky zázvoru na naše zdraví Má silné protizánětlivé účinky a je zároveň silným stimulantem krevního oběhu. Podporuje chuť k jídlu. Pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím. Zmírňuje pálení žáhy a horečku. Dokonale prohřívá celé tělo. Má antioxidační účinky. Co se týče chřipky, tak i zde je skvělou prevencí, ovšem i lékem. Potlačuje dávivý kašel. Je užitečný při nevolnosti vztahující se k těhotenství...

Celý článek

Brokolice s tofu

Ingredience 2 lžíce přepuštěné másla 1 pórek 1 brokolice tofu jedno balení 1,5 lžíce Sojová omáčka Countrylife sůl, pepř, bylinky dle chuti a libosti Postup 1. Nakrájíme pórek na plátky a necháme na pánvi s přepuštěným máslem zezlatovět. 2. Nakrájenou brokolici, tofu a sojovou omáčku přidáme k pórku a restujeme zhruba 10 minut. 3. Poté přidáme ke směsi 1 dcl vody a dusíme dokud...

Celý článek

Červená čočka s rajčaty

Vliv červené čočky na naše zdraví Tento druh čočky se prodává bez slupky a zároveň je uvnitř spíše oranžový než červený. Velmi rychle se uvaří (cca. 10 minut), a protože nemá slupku, je velice dobře stravitelná. Vařením ovšem svoji jasnou barvu ztrácí, proto ji můžeme dobarvovat kurkumou. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B-6....

Celý článek

Proč si nechat vytvořit Výživový plán na míru?

Každý výživový plán je vytvořený individuálně, dle potřeb a možností daného klienta. Je potřeba vytvořit jídelníček tak, abyste měli dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů, které Vám dodají potřebnou výživu na základě Vaší dennodenní činnosti. Individuální přístup je velmi důležitou složkou mé práce, jelikož každý člověk je jiný a každému sedí jiný stravovací režim, či jiné složky stravy....

Celý článek

Pečená mrkev s dýní a cuketou

Mrkev je zlatým dolem výživných látek. Obsahuje obrovské množství beta-karotenu a nemalé množství vlákniny. Častým konzumováním mrkve  lze získat určitou ochranu před vznikem srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, nemoci kůže a očí, před problémy se zácpou a vysokou hladinou škodlivého cholesterolu. Jak využít maximum? Organismus lépe vstřebává beta-karoten z uvařené mrkve, pokud se do ní během tepelné úpravy přidalo trochu...

Celý článek

Koprová omáčka

Kopr Pomáhá při poruchách trávicího traktu podporuje chuť k jídlu působí proti nadýmání podporuje trávení uklidňuje nervovou soustavu, a proto pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice je mírně močopudný pomáhá zvyšovat tvorbu mléka Koprová omáčka 1 velký brambor 1,5 kg cukety 100 g jáhel 1 velká cibule 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje libeček, tymián, sůl, pepř...

Celý článek

Pečený patizon s tofu

Účinky patizonu na zdraví Patizony jsou plné vitamínů a minerálů, které mají příznivé účinky na naše tělo. Zejména jsou bohaté na železo či draslík a specifické na patizonu je, že má velmi nízký obsah sodíku. To jej předurčuje jako velmi dobrou složku potravy pro lidi trpící srdečně-cévními problémy, nebo onemocněními ledvin. Dobrým pomocníkem je patizon při redukčních dietách, neboť má nízký...

Celý článek

Ranní jóga nastartuje tělo a dostane mysl do pohody.

Ranní jóga Vám může zabrat pouze 15 minut Vašeho času, přesto načerpáte spoustu energie na celý den a naladíte svou mysl do pozitivního a uklidňujícího stavu. A kdo ví, třeba z pouhých 15 minut se časem stane hodina zdravého pohybu pro Vaše tělo i mysl. A jak se správně stravovat před cvičením? Krátká upoutávka viz. níže.   ⇓ Inspirativní videa na ranní cvičení jógy Jak...

Celý článek

Letní smoothie

Připravila jsem pro Vás dvě varianty letního smoothie, které Vás nejen osvěží, ale dodají Vám i mnoho cenných látek. První varianta 100 g banánu 50 g malin 50 g višní 10 g baby špenátu (malá hrstka) 15 g loupaných mandlí 15 g góji (kustovnice čínská) Druhá varianta 100 g ananasu 50 g borůvek 80 g broskve 10 g...

Celý článek
salát

Pestrý salát

Jelikož je teď aktuálně období pro hlávkový salát a kedlubny, zvolila jsem tuto variantu spolu s ředkvičkami a vytvořila pro Vás pestrý salát plný vitamínů a minerálů. Hlávkový salát obsahuje až 94 % vody a je velmi bohatý na vitamíny A, B1, B2, C a hlavně kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje fosfor, vápník, hořčík a zejména je bohatý na draslík a železo. Je výbornou zeleninou vhodnou...

Celý článek

Máta pro zdravé zažívání

Končí měsíc květen a začíná vykvétat máta peprná neboli Mentha piperita. Tato rostlina má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti. Účinky máty podporují vylučování žluči, trávení, zabraňují nadýmání, tlumí křeče trávicího traktu, jsou osvěžující a působí protizánětlivě. Kromě toho napomáhají rychlejšímu spalování tuků a stimulaci metabolismu. Máta v kuchyni Silně aromatická máta se ideálně...

Celý článek