Červená čočka s rajčaty

Vliv červené čočky na naše zdraví Tento druh čočky se prodává bez slupky a zároveň je uvnitř spíše oranžový než červený. Velmi rychle se uvaří (cca. 10 minut), a protože nemá slupku, je velice dobře stravitelná. Vařením ovšem svoji jasnou barvu ztrácí, proto ji můžeme dobarvovat kurkumou. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B-6....

Celý článek

Proč si nechat vytvořit Výživový plán na míru?

Každý výživový plán je vytvořený individuálně, dle potřeb a možností daného klienta. Je potřeba vytvořit jídelníček tak, abyste měli dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů, které Vám dodají potřebnou výživu na základě Vaší dennodenní činnosti. Individuální přístup je velmi důležitou složkou mé práce, jelikož každý člověk je jiný a každému sedí jiný stravovací režim, či jiné složky stravy....

Celý článek

Pečená mrkev s dýní a cuketou

Mrkev je zlatým dolem výživných látek. Obsahuje obrovské množství beta-karotenu a nemalé množství vlákniny. Častým konzumováním mrkve  lze získat určitou ochranu před vznikem srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, nemoci kůže a očí, před problémy se zácpou a vysokou hladinou škodlivého cholesterolu. Jak využít maximum? Organismus lépe vstřebává beta-karoten z uvařené mrkve, pokud se do ní během tepelné úpravy přidalo trochu...

Celý článek

Koprová omáčka

Kopr Pomáhá při poruchách trávicího traktu podporuje chuť k jídlu působí proti nadýmání podporuje trávení uklidňuje nervovou soustavu, a proto pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice je mírně močopudný pomáhá zvyšovat tvorbu mléka Koprová omáčka 1 velký brambor 1,5 kg cukety 100 g jáhel 1 velká cibule 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje libeček, tymián, sůl, pepř...

Celý článek

Pečený patizon s tofu

Účinky patizonu na zdraví Patizony jsou plné vitamínů a minerálů, které mají příznivé účinky na naše tělo. Zejména jsou bohaté na železo či draslík a specifické na patizonu je, že má velmi nízký obsah sodíku. To jej předurčuje jako velmi dobrou složku potravy pro lidi trpící srdečně-cévními problémy, nebo onemocněními ledvin. Dobrým pomocníkem je patizon při redukčních dietách, neboť má nízký...

Celý článek

Ranní jóga nastartuje tělo a dostane mysl do pohody.

Ranní jóga Vám může zabrat pouze 15 minut Vašeho času, přesto načerpáte spoustu energie na celý den a naladíte svou mysl do pozitivního a uklidňujícího stavu. A kdo ví, třeba z pouhých 15 minut se časem stane hodina zdravého pohybu pro Vaše tělo i mysl. A jak se správně stravovat před cvičením? Krátká upoutávka viz. níže.   ⇓ Inspirativní videa na ranní cvičení jógy Jak...

Celý článek

Banánová kaše

Mezi mé oblíbené snídaně patří banánová kaše, kterou si připravíte během 5 minut a načerpáme energie na celé dopoledne. Banány Obsahují vitamin B6 a malé množství tryptofanu, látky, která podporuje psychické uvolnění. Toto ovoce může zároveň organismus chránit před srdečními onemocněními, mrtvicí a určitými obtížemi trávicího traktu. Tepelnou úpravou banánů se částečně ničí vitamin B6, takže pro zlepšení nálady lépe...

Celý článek

Letní smoothie

Připravila jsem pro Vás dvě varianty letního smoothie, které Vás nejen osvěží, ale dodají Vám i mnoho cenných látek. První varianta 100 g banánu 50 g malin 50 g višní 10 g baby špenátu (malá hrstka) 15 g loupaných mandlí 15 g góji (kustovnice čínská) Druhá varianta 100 g ananasu 50 g borůvek 80 g broskve 10 g...

Celý článek
salát

Pestrý salát

Jelikož je teď aktuálně období pro hlávkový salát a kedlubny, zvolila jsem tuto variantu spolu s ředkvičkami a vytvořila pro Vás pestrý salát plný vitamínů a minerálů. Hlávkový salát obsahuje až 94 % vody a je velmi bohatý na vitamíny A, B1, B2, C a hlavně kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje fosfor, vápník, hořčík a zejména je bohatý na draslík a železo. Je výbornou zeleninou vhodnou...

Celý článek

Máta pro zdravé zažívání

Končí měsíc květen a začíná vykvétat máta peprná neboli Mentha piperita. Tato rostlina má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti. Účinky máty podporují vylučování žluči, trávení, zabraňují nadýmání, tlumí křeče trávicího traktu, jsou osvěžující a působí protizánětlivě. Kromě toho napomáhají rychlejšímu spalování tuků a stimulaci metabolismu. Máta v kuchyni Silně aromatická máta se ideálně...

Celý článek