Vítám Vás na svém blogu

Ráda se s Vámi podělím o nejrůznější recepty či články
a to nejen z oblasti zdravého stravování.

Všechny mé recepty jsou převážně rostlinného původu, i když část z nich obsahuje maso a ryby, které mnozí čas od času potřebujeme.

Měli bychom co největší míře jíst čerstvé suroviny v jejich přirozeném stavu a podle sozónosti. 

Růžíčková kapusta s cizrnou

Kapusta je zdroj vitamínu i antioxidační ochrany. Je vynikajícím zdrojem důležitých antioxidantů, a to betakarotenu a vitamínu C. Růžičková kapusta je po brokolici nejbohatší zeleninou na antioxidačně působící vitamin E. Kromě toho kapusta obsahuje železo a vitamín B9, známý také jako kyselina listová. Obě látky příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek v lidském organismu. Netřeba zapomenout ani na vápník, právě kapusta ho obsahuje nejvíce ze...

Celý článek

Švestkové smoothie

Vytvořte si osvěžující švestkové smoothie v teplých dnech. Budeme potřebovat: 4 švestky menší jablko hrst borůvek čtvrt lžičky skořice lžičku lněných semínek Postup: Všechny ingredience vložíme do mixeru a přidáme vodu, podle potřeby led a vše důkladně rozmixujeme. 

Celý článek

Levná, zdravá a rychlá svačinka

Raw tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlou svačinku v práci i při sportování. Vynikají zejména jako zdravý zdroj energie plný živin. Jejich příprava je rychlá, nenáročná a můžete být velmi kreativní při volbě surovin. Základem těchto tyčinek jsou vždy datle, které lze zaměnit fíky. Poté přidáme ořechy, semínka a můžeme chuť oživit sušeným ovocem, kokosem, raw kakaem, kakaovými boby,...

Celý článek

Jak na jaře zpestřit Váš jídelníček?

Nasbírejte mladé listy pampelišky. Pampeliška je po staletí známá jako diuretikum. Staří bylinkáři si jí vážili pro její schopnost čistit krev a stimulovat střeva a ledviny. Začátek jara se trhají mladé bělavé listy pampelišky, které ještě neobsahují hořké mléko, podobně jako mladé listy hlávkového salátu. Doporučuji využít tento zázrak přírody do salátu, smoothie a polévek. Jarní salát Ingredience Uvařené fazole...

Celý článek

Mrkvová polévka se zázvorem

Účinky zázvoru na naše zdraví Má silné protizánětlivé účinky a je zároveň silným stimulantem krevního oběhu. Podporuje chuť k jídlu. Pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím. Zmírňuje pálení žáhy a horečku. Dokonale prohřívá celé tělo. Má antioxidační účinky. Co se týče chřipky, tak i zde je skvělou prevencí, ovšem i lékem. Potlačuje dávivý kašel. Je užitečný při nevolnosti vztahující se k těhotenství...

Celý článek

Brokolice s tofu

Ingredience 2 lžíce přepuštěné másla 1 pórek 1 brokolice tofu jedno balení 1,5 lžíce Sojová omáčka Countrylife sůl, pepř, bylinky dle chuti a libosti Postup 1. Nakrájíme pórek na plátky a necháme na pánvi s přepuštěným máslem zezlatovět. 2. Nakrájenou brokolici, tofu a sojovou omáčku přidáme k pórku a restujeme zhruba 10 minut. 3. Poté přidáme ke směsi 1 dcl vody a dusíme dokud...

Celý článek

Červená čočka s rajčaty

Vliv červené čočky na naše zdraví Tento druh čočky se prodává bez slupky a zároveň je uvnitř spíše oranžový než červený. Velmi rychle se uvaří (cca. 10 minut), a protože nemá slupku, je velice dobře stravitelná. Vařením ovšem svoji jasnou barvu ztrácí, proto ji můžeme dobarvovat kurkumou. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B-6....

Celý článek

Proč si nechat vytvořit Výživový plán na míru?

Každý výživový plán je vytvořený individuálně, dle potřeb a možností daného klienta. Je potřeba vytvořit jídelníček tak, abyste měli dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů, které Vám dodají potřebnou výživu na základě Vaší dennodenní činnosti. Individuální přístup je velmi důležitou složkou mé práce, jelikož každý člověk je jiný a každému sedí jiný stravovací režim, či jiné složky stravy....

Celý článek

Pečená mrkev s dýní a cuketou

Mrkev je zlatým dolem výživných látek. Obsahuje obrovské množství beta-karotenu a nemalé množství vlákniny. Častým konzumováním mrkve  lze získat určitou ochranu před vznikem srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, nemoci kůže a očí, před problémy se zácpou a vysokou hladinou škodlivého cholesterolu. Jak využít maximum? Organismus lépe vstřebává beta-karoten z uvařené mrkve, pokud se do ní během tepelné úpravy přidalo trochu...

Celý článek

Koprová omáčka

Kopr Pomáhá při poruchách trávicího traktu podporuje chuť k jídlu působí proti nadýmání podporuje trávení uklidňuje nervovou soustavu, a proto pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice je mírně močopudný pomáhá zvyšovat tvorbu mléka Koprová omáčka 1 velký brambor 1,5 kg cukety 100 g jáhel 1 velká cibule 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje libeček, tymián, sůl, pepř...

Celý článek