Vítám Vás na svém blogu

Ráda se s Vámi podělím o nejrůznější recepty či články
a to nejen z oblasti zdravého stravování.

Všechny mé recepty jsou převážně rostlinného původu, i když část z nich obsahuje maso a ryby, které mnozí čas od času potřebujeme.

Měli bychom co největší míře jíst čerstvé suroviny v jejich přirozeném stavu a podle sozónosti. 

Proč si nechat vytvořit Výživový plán na míru?

Každý výživový plán je vytvořený individuálně, dle potřeb a možností daného klienta. Je potřeba vytvořit jídelníček tak, abyste měli dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů, které Vám dodají potřebnou výživu na základě Vaší dennodenní činnosti. Individuální přístup je velmi důležitou složkou mé práce, jelikož každý člověk je jiný a každému sedí jiný stravovací režim, či jiné složky stravy....

Celý článek

Pečená mrkev s dýní a cuketou

Mrkev je zlatým dolem výživných látek. Obsahuje obrovské množství beta-karotenu a nemalé množství vlákniny. Častým konzumováním mrkve  lze získat určitou ochranu před vznikem srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny, nemoci kůže a očí, před problémy se zácpou a vysokou hladinou škodlivého cholesterolu. Jak využít maximum? Organismus lépe vstřebává beta-karoten z uvařené mrkve, pokud se do ní během tepelné úpravy přidalo trochu...

Celý článek

Koprová omáčka

Kopr Pomáhá při poruchách trávicího traktu podporuje chuť k jídlu působí proti nadýmání podporuje trávení uklidňuje nervovou soustavu, a proto pomáhá při škytavce, nespavosti a kolice je mírně močopudný pomáhá zvyšovat tvorbu mléka Koprová omáčka 1 velký brambor 1,5 kg cukety 100 g jáhel 1 velká cibule 2 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje libeček, tymián, sůl, pepř...

Celý článek

Pečený patizon s tofu

Účinky patizonu na zdraví Patizony jsou plné vitamínů a minerálů, které mají příznivé účinky na naše tělo. Zejména jsou bohaté na železo či draslík a specifické na patizonu je, že má velmi nízký obsah sodíku. To jej předurčuje jako velmi dobrou složku potravy pro lidi trpící srdečně-cévními problémy, nebo onemocněními ledvin. Dobrým pomocníkem je patizon při redukčních dietách, neboť má nízký...

Celý článek

Letní smoothie

Připravila jsem pro Vás dvě varianty letního smoothie, které Vás nejen osvěží, ale dodají Vám i mnoho cenných látek. První varianta 100 g banánu 50 g malin 50 g višní 10 g baby špenátu (malá hrstka) 15 g loupaných mandlí 15 g góji (kustovnice čínská) Druhá varianta 100 g ananasu 50 g borůvek 80 g broskve 10 g...

Celý článek
salát

Pestrý salát

Jelikož je teď aktuálně období pro hlávkový salát a kedlubny, zvolila jsem tuto variantu spolu s ředkvičkami a vytvořila pro Vás pestrý salát plný vitamínů a minerálů. Hlávkový salát obsahuje až 94 % vody a je velmi bohatý na vitamíny A, B1, B2, C a hlavně kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje fosfor, vápník, hořčík a zejména je bohatý na draslík a železo. Je výbornou zeleninou vhodnou...

Celý článek

Máta pro zdravé zažívání

Končí měsíc květen a začíná vykvétat máta peprná neboli Mentha piperita. Tato rostlina má příznivé účinky na nervovou soustavu, neboť silice potlačuje citlivost nervových zakončení a mírní bolesti. Účinky máty podporují vylučování žluči, trávení, zabraňují nadýmání, tlumí křeče trávicího traktu, jsou osvěžující a působí protizánětlivě. Kromě toho napomáhají rychlejšímu spalování tuků a stimulaci metabolismu. Máta v kuchyni Silně aromatická máta se ideálně...

Celý článek

S láskou přepuštěné máslo

Už naši moudří předci používali přepuštěné máslo neboli Ghí a to zejména kvůli dlouhé trvanlivosti. Avšak největší úspěch slaví v Indii. V Ajurvédě je považováno jako elixír života a je nejvhodnějším tukem pro teplou kuchyni. Přepuštěním másla dojde k oddělení čistého mléčného tuku od dalších složek jako je laktóza, kasein a voda. Díky tomu má Ghí vyšší bod přepalování až 250 °C...

Celý článek

Na co se můžete těšit?

Na zdravé recepty, které budou připravované z čerstvých surovin a podle ročního období. Recepty budou jednoduché a inspirativní pro každého, kdo chce zdravě vařit.    

Celý článek